Tuesday, June 17, 2008

resipi mee goreng mamak

Resipi sumbangan dari Maklang di FRD ini mengikut katanya ada kelainan dimana udang basah dikisar dan rasa mee ini sedap dari kemanisan udang yang telah dikisar. Cubalah semua. Terima kasih Maklang sudi berkongsi dengan kita semua.MI GORENG MAMAKSumber : Variasi Masakan Mami oleh Hajah Fadhilah HanoumBahan-bahannya1 kg mi kuning6 biji bwg merah – dibuat bwg goreng2 biji cili merah }2 biji tomato } dihirisDaung bawang }2st cuka makan3sm sos tomato2sm kicap masin (mklang tak letak)2sm kicap manis1st gula pasir (mklang tak letak)2 biji telur2 keping tauhu } dibelah 2, digoreng dan diptg nipis2 biji kentang } (maklang tak letak)1 biji limau nipisKacang tanah – tumbukGaramBahan Kisar5-6 tangkai cili kering1 biji bwg besar7-8 ekor udang sederhana besar – buang kulitCara-caranya1. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar, kacau sekejap dan masukkan sedikit air…biar hingga bau wangi.2. Masukkan kicap, sos tomato, tomato, kentang, garam, cuka dan mi…goreng rata.3. Ketepikan mi dlm kuali dan buat bulatan kosong di tenah kuali. Masukkan telur dan kacau sekejap biar telur masak sedikit,…kacau sekali dengan mi hingga sebati.4. Masukkan dlm pinggan dan tabur kacang tanah, bawang goreng, cili merah, tauhu dan daun bawang/sup dan hirisan limau nipis.bila aku lihat foto ini maka selera pun mula datang.mee ini amat sinonim dgn kita semua sebab bila time break naafi kita akan beratur dikantin untuk melayan perut kita.

3 comments:

Anonymous said...

Prezados clientes


Quem quer comprar carne de 1ª qualidade é favor de me contactar...vendemos carne fresca do sudoeste asiático.Carne tenra e fresca ( ainda menores)de primeira mão, sem doenças contaminadas, algumas ainda usa fraldas....vitório é prova de qualidade. também tenho bom vinho, da terra do meu avô, loucor beirão acompanhado com o chouriço português do meu avô...ainda tenho pra vender os meus tomates, ainda virgens e frescas...acompanha de suco bem doce...pois confeço que tenho diabetes, ainda vendo em saldos bananão bem grande de de marca tiu monte, acreditam que nunca viram banana tão grande e ríj, também acompanhada de suco que é especialidade da casa...não esqueçam que também tenho chourição (dos grandes)à venda e tão boa qualidade que até se vibram...fazemos entregas ao domicílio...para terminar apresento-vos o meu chouricao de burro, directamente do meu quintal sempre de melhor qualidade, e garanto-vos que vão ficar mais espertos depois de comer chourição de burro

saudações

Vitório Rosário Cardoso

Anonymous said...

en cardoso ni peminat mee goreng mamak ke?????

Anonymous said...

yg aku faham perkataan banana dgn mee shj.banana mungkin makan lepas makan mee.aku ingat ini cardoso berselera sangat bila tengok mee mamak tu.so thanko yous cordoso visitos here,hi hi hi penangan mee mamak.0542